Termékek Menü

A fehér emberek a leginkább hajlamosak a cukorbetegségre!

2015. 07. 30. 16:00:58

Az orvostudomány mérföldes léptekkel halad a felfedezések útján. Szinte mindennap hallunk egy újabb eredményről: létezik génsebészet, csontvelőátültetés, általános dologgá vált a lézerrel történő operáció.

Talán ezért állunk olyan értetlenül a tény előtt, hogy egy olyan népbetegség, mint a cukorbetegség, mely már az ókorban is ismert volt, még ma is rejtély az orvosok számára. Nem tudják, mitől alakul ki, nem tudják gyógyítani. Pedig a világon 300 millió cukorbeteg van, és ez a szám 2030-ra megduplázódik. Percenként 6 ember hal meg a cukorbetegség által okozott szövődmények következtében.

A cukorbetegség definíciója a következő: olyan komplex anyagcserezavar, amelynek hátterében részleges vagy teljes inzulinhiány áll, s amelyet változó expresszivitással megjelenő kisér és/vagy nagyérkárosodások kísérnek.

Sokat eszünk, keveset mozgunk, helytelenül táplálkozunk, ezek a tényezők kedveznek a cukorbetegség kialakulásának. De akkor mivel magyarázható az a tény, hogy a fekete kontinens, Afrika országaiban a cukorbetegek száma a mai 7 millióról 18 millióra fog nőni 2030-ra? Hogy egyedül Etiópiában, ahol a lakosság legnagyobb része éhezik vagy alultáplált, ez a szám 796 ezerről 1 820 000-re nő majd? A fejlett országokban, mint pl. Norvégia, a növekedés mérsékelt: 130 ezerről 207 ezerre jósolható. Szerencsére Magyarország is a középmezőnyben foglal helyet, ma 5-600 ezerre becslik a cukorbetegek számát, a várható növekedés 20 %-os. Indiában viszont 31 millióról 79 millióra ugrik a következő 25 évben - úgy tűnik, nincs logika a statisztikákban.

Mi mégis az oka a cukorbetegség terjedésének, mi magyarázza a nagy eltérést az esetek számának növekedésében? A lehetséges válaszok: földrajzi elhelyezkedés, etnikai hovatartozás, életmód, nem és életkor.

„Kínában 100 000 emberből évente 610 lesz cukorbeteg, ez a szám Finnországban 41 000. Az életmódbeli különbségek miatt Észtországban kevesebb cukorbeteg van, mint a közeli Finnországban. Olaszországban a cukorbetegek száma évente 8,4 %-kal nő, ugyanakkor Szardínia szigetén a növekedés 36,9 %-os. Egyik megfigyelés szerint az Egyenlítőtől eltávolodva egyre nő a cukorbetegek száma.

Az etnikai hovatartozás is döntő. A fehér emberek a leginkább hajlamosak a cukorbetegségre, a legkevésbé hajlamosak a kínaiak. Az ősindián lakosság 50%-a cukorbeteg.

Mi a helyzet a nemekkel? A férfiak hajlamosabbak a cukorbetegségre, ha olyan környezetben élnek, ahol magas a betegség koncentrációja, a nők viszont akkor lesznek cukorbetegek, ha alacsony koncentrációjú helyen élnek.

Érdekesség még, hogy ha egy egészséges ember bekerül egy olyan környezetbe, ahol sok a cukorbeteg, maga is kifejleszti a betegséget.”

A 2-es típusú, régebben időskorinak nevezett diabéteszt korai stádiumában könnyű kezelni, sajnos azonban gyakran csak akkor veszi észre a beteg, hogy baj van, mikor már komoly egészségi problémákat okoz, mint pl. vesekárosodás, vagy vakság. A megelőzés és a korai felismerés döntő fontosságú a cukorbetegek számának csökkentésében. Ma Magyarországon félmillióra tehető azok száma, akik glukóz intoleranciában szenvednek, vagyis a cukorbetegség előszobájában vannak, és nem tudnak róla. Rendkívül fontos, hogy rendszeres mérésekkel, egészséges életmóddal, helyes táplálkozással elkerüljük vagy hosszú időre kitoljuk a betegség kialakulását.

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

A recept egy régi gyógyító család hagyatékából került elő néhány éve, és azóta számos eredmény bizonyítja, hogy hatása ma is ugyanolyan kedvező, mint azelőtt.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír