Termékek Menü

Futás a térdfájdalom ellen

2015. 07. 31. 13:00:14

Ellentétben a korábbi megállapításokkal, a rendszeres futás véd az idült térdízületi gyulladással szemben, nem pedig oka annak. A korábbi megállapításokkal szemben a rendszeres futás nem oka az oszteoartrózis kialakulásának. Példaként hozzák fel, hogy a futók testtömeg indexe általában alacsonyabb, ez a tényező már magában is a kockázat ellen hat.

A rendszeres futás csökkenti a térdízületeket érintő oszteoartrózis kialakulásának kockázatát – hangzott el az Amerikai Reumatológiai Kollégium éves tudományos találkozóján, Bostonban. Az ízfelszínek kopása miatt kialakuló oszteoartrózis egy idült, a mozgásszerveket (főként a csípőt, a gerincet és a térdet) érintő degenerációs folyamat, mely általában a középkorú és az idős populációban jelent problémát. Statisztikai adatok szerint az Egyesült Államokban mintegy 26,9 millió egyén szenved ettől a betegségtől.

Jelen tanulmány cáfolja azon korábbi megállapításokat, miszerint a rendszeres futás közreműködik az oszteoartrózis kialakulásában. A szerzők példaként hozzák fel, hogy a futók testtömeg indexe általában alacsonyabb, mely tényező már magában is a kockázat ellen hat. A vizsgálat 2683 résztvevőre terjedt ki (56 százalék nő; átlagéletkor: 64,5 év; átlagos testtömeg-index: 28,6). A térdízületeket érintő oszteoartrózis tüneteit mutató alanyok térdéről Röntgen-felvételt készítettek, valamint egy kérdőívet kellett kitölteniük, ami életkor-szakasz (12-18 éves, 19-34 éves, 35-49 éves, 50 év feletti kor) szerint célozta a korábban jellemző életmódbeli sajátosságokat.

Két évvel később csoport tagjait ismét fizikális és Röntgen-vizsgálatnak vetették alá. Dr. Hsiao-Wei Lo és munkatársai megállapították, hogy a rendszeres futás csökkentette az ízületi fájdalom kialakulásának esélyét (22,8 százalék mutatott tüneteket, szemben a nem futók 29,8 százalékával), tekintett nélkül arra, hogy az melyik életszakaszban volt jellemző.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír