Termékek Menü

Halálos allergiás reakciók gyógyszerektől!

2015. 07. 30. 16:02:49

Az egy évtized alatti allergiás halálozásokért mintegy 60 százalékban a gyógyszerekkel szembeni reakciók felelősek, míg az ételallergia csupán 7 százalékban felelős – állítja dr. Elina Jerschow, a New York-i Montefiore Orvosközpont kutatója. A gyógyszerreakciók miatti halálozás miatt az azonosított esetek 40 százalékában antibiotikum volt a bűnös.

Más országokban már korábban is felmerült a gyógyszerek anafilaxiás reakcióban betöltött kiemelt szerepe, azonban az Egyesült Államokban idáig nem fordítottak sok figyelmet a kérdéskör kezelésére.

Az anafilaxiás reakció az immunrendszer külső anyaggal szembeni túlzott fellépését jelenti, kezdetben kiütésekkel, viszketés érzésével akár a testfelületen, akár a nyálkahártyán. A kialakuló szisztémás reakció tünetei között nehézlégzés és keringési összeomlás szerepel – potenciálisan fatális következményekkel. Világszerte az Egyesült Államokban és Ausztráliában számolnak be arányaiban a legtöbb súlyos esetről.

Az amerikai kutatók 1999 és 2010 közötti időszakban elemezték ki a nemzeti halálozási adatbázis adatait, és arra jutottak, hogy ezen időszakban mintegy 2500-an vesztették életüket anafilaxia miatt. Esetenként elemezve a kiváltó allergént 19 százalékban nem sikerült megtalálni az okot, ellenben 59 százalékban gyógyszer bizonyult felelősnek. 15 százalék hátterében rovarcsípés, vagy fullánk állt.

Mindazonáltal, 75 százalékban nem sikerült meghatározni, hogy a fatális reakció pontosan milyen gyógyszer kapcsán alakult ki. Az azonosított esetek 40 százalékában antibiotikum volt a bűnös. Súlyos allergiás reakció esetén a teendő adrenalin injekciós kúra, illetve a sürgősségi ellátórendszer értesítése.

Ha Ön is megtapasztalta már a gyógyszerek mellékhatásait és elege van abból, hogy egy életen keresztül „gyógyítsák” a betegségét (és érdekesmód, az nem gyógyul), akkor vegye saját kezébe az egészségének a visszaszerzését.

A bioboltunk kínálata kiváló. Szakmai segítséget pedig a 40 éve az egészségügyben dolgozó Villám Erikától kaphatnak.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír