Termékek Menü

Hosszúszemű extra barnarizs 500g

Ár:
745 Ft
Egységár: 1.490,00 Ft/kg

Leírás és Paraméterek

A legkiegyensúlyozottabb gabona.

Teljesértékű gabona, a makrobiotikus táplálkozás alapja. Barna színét, a kíméletes hántolás miatt megmaradó, ú.n. ezüsthártyának köszönheti.

Tápanyagtartalma kiemelkedő!

A termék szezámmagot, zellert, búzát, glutént és más olajos magvakat is feldolgozó üzemben készült.

Mi a barna rizs?


A barna rizs tulajdonképpen ugyanaz, mint a a sima fehér rizs, hiszen ugyanarról a növényről származnak. Tehát nem létezik külön barna és fehér rizs fajta, a különbséget pusztán a feldolgozás módja teszi. A feldolgozatlan rizs sok-sok réteget tartalmaz, és annak fényében távolítanak el róla rétegeket, hogy milyen végterméket szeretnének nyerni. A barna rizs esetében kizárólag a legfelső réteg kerül le a rizsről, míg a fehér rizsnél több réteg, sőt leggyakrabban még fényezésen is átesik.


A feldolgozás hátrányai


Sajnos azonban, ha ezeket a rétegeket eltávolítjuk a rizsről, akkor nagyon sok értékes tápanyagot is eltávolítunk velük együtt, és semmi más nem marad, mint fényezett keményítő. De akkor vajon miért van szükség rá? A válasz egyszerű: a rizs, fehér formájában sokkal tovább eltartható, mint a barna rizs. A rétegekben található esszenciális zsírok a feldolgozás során oxidációnak indulhatnak, mikor levegőre kerülnek, és emiatt hamar megromolhat a rizs.


A rizsfeldolgozók kényelme nagyon sok pozitív hatástól foszt meg bennünket, rizsfogyasztókat. A tisztítási folyamat ugyanis elveszi a rizsben található B3 vitamin 67%-át, B1 vitamin 80%-át, B6 vitamin 90%-át, és vastartalmának 60%-át. A feldolgozás során odaveszik az összes rostanyag is, csakúgy mint az esszenciális zsírsavak.


A barna rizs előnyei


Szerencsére ha a hétköznapibb fehér rizs helyett inkább barna rizst választunk, akkor kikerülhetjük a rizsfeldogozók kényelméből eredő hátrányokat.

TIPP: Barna rizsből ma már nem csak szemes változatát, hanem egyéb készítményeket, például lisztet is kaphatunk! Kísérletezgessünk bátran! 
Lássuk most részletesebben, milyen szervezetünk számára fontos anyagokat tartalmaz a barna rizs:
kiváló mangánforrás - a mangán megőrizni csontjaink ellenállóképességét és egészségét, hozzájárul a koleszterin és a zsírsavak szintetizálásához, valamint kiegyensúlyozza az inzulintermelést is. 
gazdag szelénben - a szelén igen fontos szerepet játszik sejtjeink védelmében a szabadgyökök támadásai ellen. 
tartalmaz magnéziumot - ami elengedhetetlen a megfelelő vérkeringéshez, illetve az egészséges izmokhoz és csontokhoz. 
rostban gazdag - a rostok pedig elengedhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz. Ha nem fogyasztunk elegendő rostot, emésztési problémáink lehetnek (pl. bélrenyheség, szorulás). Már egyetlen csészényi barna rozs fedezi a napi rostszükségletünk 14%-át!
bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterinszintet
védőhatással rendelkezik a magas vérnyomással, és az érelmeszesedéssel szemben. 
gyorsan teltségérzetet okoz - ezért kiváló eleme lehet a testsúlycsökkentő diétáknak.
Ez megmagyarázza azt a régóta megfigyelt jelenséget, hogy Japánban kevesebben halnak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben, mint az Egyesült Államokban, ugyanis ott a rizs nem számít elsődleges étrendi összetevőnek.
"Az eredmények alapján úgy tűnik, van valami a rizsben, amelyet felhasználhatunk a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében" - mondta Dr. Eguchi


Hogyan főzzük?


Lényegében ugyanúgy kell elkészíteni, mint a fehér rizst, ám mivel a barna rizsszemek keményebbek, ezért érdemes főzés előtt 25-30 percre hideg vízbe áztatni. Így az egyébként 30-40 perc főzési időt 5-10 perccel csökkenthetjük. 
Ami pedig a recepteket illeti, fantáziánkra van bízva. Lényegében ugyanúgy fogyaszthatjuk, mint fehér társát, tehát köretként, rizottóként, rizsgolyóként, rizsdesszertként, stb.


Tárolási útmutató


Mivel a barna rizs rétegeiben még rengeteg zsír található, ezért romlandóbb is. Nem érdemes belőle otthonra egyszerre sokat vásárolni, ugyanis ezek a zsírok több hónapos tárolás hatására megavasodhatnak. TIPP: ha hűtőszekrényben tároljuk a még meg nem főzött barna rizst, megkétszerezhetjük az eltarthatósági idejét!

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!