Termékek Menü

Itt a tartós karcsúság titka

2015. 08. 25. 15:09:29

A mediterrán étrend nyújtja a fogyni vágyóknak a legtöbb előnyt hosszú távon, állapították meg a kutatók.

A három vizsgált diétatípus közül a mediterrán étrenddel lefogyott emberek szedték vissza a legkevesebb súlyt.
322 közepesen elhízott embert vontak be tanulmányukba, akiket összesen hat éven átkövettek nyomon.

A mediterrán étrend sok zöldségeken és gyümölcsön alapul, de magvak, teljes kiőrlésű gabona, halak és szárnyasok is szerepelnek benne, zsiradékként pedig az olívaolajat tartalmazza. A tanulmányban tesztelt másik módszer az Atkins diéta volt, amelyben nagyon kevés szénhidrátot fogyaszthatnak, de fehérjéből sokat, ebben az esetben nincs korlátozva a bevitt kalória mennyisége sem. A harmadik alkalmazott diéta pedig az alacsony zsírtartalmú étrend volt magvakkal, zöldséggel és gyümölcsökkel.

A tanulmány teljes hat éve alatt átlagosan a legtöbbet, 3,1 kilogrammot a mediterrán étrendet tartók fogytak le, az alacsony szénhidráttartalmú diétán lévők átlagosan 1,7 kilogrammot, az alacsony zsírtartalmú diétán lévők pedig 0,6 kilogrammot. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők vérének lipidösszetétele is a mediterrán diéta esetében javult a legtöbbet, csökkent a rossz koleszterin és a trigliceridek szintje is vérükben.

A diétát követő többéves követés alatt a pozitív egészségügyi hatások akkor is fennmaradtak a mediterrán diétát követők esetében, ha közben visszaszedtek valamennyit a korábban leadott kilóikból, ráadásul a jojóeffektus is ebben a csoportban bizonyult a legenyhébbnek.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír