Termékek Menü

Máj Love You!

2015. 07. 30. 15:48:33

Az év gyógynövénye jót tesz a májnak

Az idén az év hazai gyógynövényének választott máriatövis (népies neve őszbogáncs vagy szamárkóró) a májproblémák elleni legfontosabb gyógynövény. Emellett a szilimarin gyulladáscsökkentő hatású (ezért javasolják például májgyulladásban vagy hepatitiszben szenvedők kezelésére), és gátolja a máj sejtjeinek pusztulását is.

Máriatövis egy igazi kincs a gyógynövények között. Egy jól kitalált májvédő, ahogy a természet becsomagolta.

Gyógyászati szempontból szilimarinnak nevezik azt a komplex hatóanyagot, amit a máriatövis termésből (máriatövis olaj) vonnak ki. Ez egy utánozhatatlan előnye a gyógynövényeknek a szintetikus anyagokkal szemben, hogy a hatóanyag tökéletes kombinációból áll. Igaz ez a szilimarinra is, ami a májvédelem fontos eszköze.

1. Megakadályozza a májat károsító mérgek bejutását a sejtekbe

Májat károsító mérgek (májtoxinok) pl.:

- szén-tetraklorid,

- galaktózamin,

Gyógyszer: paracetamol (természetesen nem pár alkalmas lázcsillapításnál, hanem huzamosabb ideig tartó szedésnél jelentkezik ez a nem kívánt hatás)

Gombamérgezés pl. gyilkos galóca (Amanita phalloides)
Vannak tevékenységek ahol a vegyszerekkel dolgoznak. Ez lehet permetezés, gyomirtás, labormunka, szobafestés és még sorolhatnánk. Mindenki jól felfogott érdeke, hogy ellenőrizze, hogy a használt anyagoknak van e májkárosító hatása.

Huzamosabb gyógyszerfogyasztás nem csak a paracetamolra vonatkozik hanem minden gyógyszerre ami májkárosító mellékhatással bír. Ilyen eset pl. a kemoterápiás kezelés utáni állapot is.

2. Erős antioxidáns hatása is van a máriatövisnek.

Szabadgyökökkel reagálva megakadályozzák a káros oxidatív hatásokat így a máj károsító hatás kivédését így is biztosítja a szilimarin.

3. Májregeneráló hatás

Máriatövis fokozza a fehérjék szintézisét a sejtekben. Ez a hatás az elhúzódó májkárosodások során nagy jelentőségű.

4. Antifibrotikus hatás

Ez egy nagyon fontos és különleges része a máriatövis hatásának. Cirrózis (májzsugorodás) során csökkenti a kollagének felszaporodását a májban. Tehát ha valaki úgy dönt, hogy abba hagyja az alkoholt akkor a máriatövis megteszi amit kell a másik oldalon. De párhuzamosan nem fog menni a kettő.

5. Máriatövis mint gyulladáscsökkentő.

Krónikus hepatitis esetén van jelentősége.

6. Fokozza a mérgek kiürülését.

Ezt a hatást nagyon trükkösen fejti ki. A bevitt mérgek nagy része az epével ürül, de van egy enzim a bélben ami „gonosz” módon felszabadítja a megkötött mérgeket és azok újra felszívódhatnak. Itt jön a képbe a szilimarin komplex, amely gátolja ennek az enzimnek a működését. Így elősegítve a mérgek eltávolítását.

7. Vírusos eredetű hepatitisz (főleg hepatitisz C) kezelésére, annak ellenére, hogy a tudományos bizonyítékok nem mindig egyértelműek. Egy kis mintaszámon végzett kutatás viszont egyértelműen pozitív hatásról számolt be: hepatitisz C-ben szenvedő betegeknél a virális terhelés jelentős csökkenését tapasztalták a máriatövis-kúra hatására, és a résztvevők közel felénél a vírus alig kimutatható szintre esett a két hetes kúra eredményeként.

Most, hogy így végére jutottunk a felsorolásnak, jól látható , hogy a szilimarin komplex nagyon sokrétű, kiváló gyógynövény hatóanyag.

Máriatövis mellékhatása:

Gyakorlatilag nincs. Hosszú távú alkalmazás esetén sem várható mellékhatás. Terhesség alatt, ahogy szokás mondani: meg kell beszélni az orvossal.

Máriatövis termésből készített tea nagyon alacsony koncentrációban tartalmaz szilimarint. Májvédő hatása alacsony.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír