Termékek Menü

Ne adjon energiaitalt a gyereknek!

2015. 07. 31. 12:46:57

Már egy doboz energiaital, napi 50 mg koffein is elég ahhoz, hogy egy hatévesnél fiatalabb gyereknél mérgezést okozzon, ami szívritmuszavarral, idegrendszeri problémákkal vagy akár agyvérzéssel is járhat. Bár a termékeken jól láthatóan feltüntetik, hogy gyerekek és várandós nők számára nem ajánlott, ezt sokan mégis figyelmen kívül hagyják.

Az Egyesült Államokban az elmúlt három év során több mint 2000 hat éven aluli gyereket kellett kórházba vinni amiatt, mert valamilyen energiaitalt fogyasztott. Steven Lipshultz, a Michigan Gyermekkórház munkatársa elmondta, hogy ezek az italok az ilyen fiatal szervezet számára nagyon megterhelőek lehetnek, és bár a termékeken jól láthatóan feltűntetik, hogy gyerekek és várandós nők számára nem ajánlott, ezt sokan mégis figyelmen kívül hagyják.

A szakember számításai szerint már napi 50 mg koffein elég ahhoz, hogy egy hatévesnél fiatalabb gyereknél mérgezést okozzon, míg egy tízévesnél a káros mennyiség 80 mg-nál, egy tizenkét évesnél pedig 100 mg-nál kezdődik. Egy félliteres energiaital átlagosan 160 mg koffeint tartalmaz, amely mindhárom korosztályra vonatkozóan bőven túl van a biztonságos határon. Különösen nagy a kockázat azoknál a gyerekeknél, akik cukorbetegek vagy figyelemzavaros hiperaktivitással küzdenek.

Az energiaitalok azonban nem csupán koffeintartalmuk miatt jelentenek veszélyt a gyermekek számára, hiszen számos egyéb összetevőt is tartalmaznak, melyeket eddig még nem teszteltek olyan szempontból, hogy gyerekeknél milyen hatást váltanak ki. A szakemberek szerint ezért 18 év alatt egyáltalán nem lenne szabad semmilyen energiaitalt fogyasztani, és ezekre a termékekre pontosan olyan szigorú szabályokat kellene alkalmazni, mint a dohánytermékekre vagy az alkoholtartalmú italokra.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír