Termékek Menü

Nem mindegy, mit eszik a kétéves

2015. 07. 31. 12:42:31

Egészségesebben táplálkoznak azok a gyerekek, akiknek a szülei szabályokat állítanak fel az étkezésre vonatkozóan, és arra tanítják őket, hogy kontrollálják a fogyasztásukat. Akik kétévesen képesek voltak maguktól jó döntést hozni, négyévesen kiegyensúlyozottabban étkeztek – az önszabályozás azonban a szülői figyelem nélkül csekély eredménnyel kecsegtet.

Az egyesült államokbeli University at Buffalo munkatársai csaknem 9000 kicsi adatait elemezték, akiknek táplálkozási önszabályozását kétéves korukban felmérték. Az étrendjüket és a szüleik által felállított szabályokat négyéves korukban újra ellenőrizték.

„A szülők szava sokat számít a kisgyerekek önszabályozásában, s az otthoni étkezési szabályokon keresztül is” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Xiaozhong Wen gyermekorvos professzor az intézmény sajtóközleményében.

„Úgy találtuk, hogy a szülői szabályozás és az önszabályozás kettőse vezet a legjobb eredményre a gyermekkori egészséges táplálkozás kérdésében”- tette hozzá a szakértő.

„A felnőtteknél és a kamaszoknál az önszabályozás, illetve az érzelmi evés jelensége is alaposan körüljárt dolognak számít a szakirodalomban, a gyerekeknél azonban keveset tudunk minderről. Eredményeink alapján azok a csemeték, akik kétévesen képesek voltak maguktól jó döntést hozni a táplálkozásban, négyévesen kiegyensúlyozottabban étkeztek a megfelelő szülői iránymutatás mellett. Az önszabályozás azonban a szülői figyelem nélkül csekély eredménnyel kecsegtet” – vonta le a következtetést Wen professzor.

„Fantasztikus látni, hogy a szülői szabályozásnak ekkora szerepe van a gyermek táplálkozási szokásaira nézve. A nevelők által felállított határok segítségével véget lehetne vetni a korai elhízásnak” – magyarázta Neha Sharma társszerző, aki az egyetem végzős hallgatója.

Saját hozzászólásom:

Sajnos azt tapasztalom a bioboltunkban, hogy sok esetben a gyerek állítja fel a szabályokat, a szülő pedig „csak hogy ne sírjon a gyerek” ráhagyja. Nem hajlandó meginni a tiszta vizet, csak a szörpikét. Azt mondja az anya, hogy nem szereti a spenótot a gyerek. Erre én behozom az üzletbe az általam készített nyers spenótos turmixot, ami természetesen mást is tartalmaz és láss csodát, a gyerek megissza, és még ízlik is neki. A szülő meg kétkedve nézi, kissé fanyar arccal, hogy biztos ízlik? Hát igen….

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Hidrogén
Forradalmian Új termék!
         
  Molekuláris Hidrogén
Kapcsolat

Margaréta Biobolt

6000 Kecskemét Margaréta u. 19.
(Széchenyi város, Margaréta otthonnál)
 
Villám Erika
Tel: +36-30/985-95-94
E-mail: erikavillam@gmail.com


Nyitvatartás:
H - P:
9.00 - 17.00-ig
Szo:
9.00 - 12.00-ig