Termékek Menü

Rhodiola Rosea - általános adaptogén

2015. 07. 31. 13:51:43

A Rhodiola rosea adaptogén hatásai 
A Rhodiola rosea (sarki gyökér; aranygyökér) új adaptogén gyógynövény, amely a
multivitaminok és ásványi anyagok komplex formulái mellett hatékony, de szelíd fegyver a stressz ellenes anyagok arzenáljából.

A Rhodiola rosea különleges adaptogén; számos egyedülálló tulajdonsága messze a többi adaptogén fölé helyezi.


Fontos annak megértése, milyen szempontok szerint lesz egy gyógynövény valódi adaptogén. A növénynek a következő kritériumoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy adaptogénnek tekinthessük: 

- A növénynek non-toxikusnak és a szervezetre nézve tökéletesen ártalmatlannak kell lennie.

- Folyamatos normalizáló hatást kell kifejtsen az egyén pszichológiai funkcióira. 

- Az általa folytatott tevékenységnek nem specifikusnak kell lennie, és fenn kell tartania a normális testi funkciókat a szervezetet érő változatos, folyamatos támadásokkal (például: stressz) szemben.

- Normalizálnia kell a testi funkciókat, tekintet nélkül a meglévő kóros állapotokra. Más szóval korrigálnia kell a hipo- vagy hiper funkciós zavarokat a szervezeten belül. 

Ezek igen magas igények egy anyaggal szemben. A lehetséges mellékhatásokkal rendelkező gyógyszerekkel ellentétben, az adaptogéneknek, a szervezet megzavarása vagy károsítása nélkül kell jótékony hatást kifejteniük.

Nem sok növény rendelkezik adaptogén tulajdonságokkal, és ha nem a szovjet kutatókon múlt volna, a Rhodiola rosea és sok más növény adaptogén jellemzőit talán soha nem fedezték volna fel. 

A Rhodiola rosea „aranygyökér”-ként vagy „sarki gyökér”-ként ismert. A Rhodiola rosea acrassulacea család tagja, mely Kelet-Szibériában honos, és a tengerszint felett 3.300 – 6.000métermagasságban nő. Sárga virágainak illata a rózsaolajhoz hasonlít, innen a „rosea” név.

Szibériában azt szokták mondani: „aki Rhodiola roseából készült teát iszik, az több, mint 100 évig fog élni”. A Rhodiola roseát évszázadok óta tisztelik nem csak Oroszországban, hanem Kínában és Közép-Ázsiában is. A mongol orvosok tuberkolózis és rák kezelésére írták elő ezt a gyógynövényt. A tomszki Állami Egyetem kutatói valóban megerősítették a Rhodiola rosea jótékony hatásairól szóló legendákat. Számos dupla-vak kísérlet és placebóval kontrollált próba során meggyőző bizonyítékokat találtak arra nézve, hogy a Rhodiola rosea különlegesen magas szintű biológiai tevékenységet fejt ki, és nem tartalmaz kimutatható mennyiségben mérgező anyagokat. 

Arra a következtetésre jutottak, hogy az aranygyökér nemcsupán egy újabb adaptogén Oroszországból, hanem a Rhodiola rosea számos egyedülálló tulajdonsággal rendelkezik, melyek megkülönböztetik a többi adaptogéntől. A növény bőséges mennyiségben tartalmaz fitokemikáliákat, többek között fenilpropanoidokat, proantocianidineket és flavonoidokat.

Miben különbözik a Rhodiola rosea a család más fajaitól? A legfontosabb kémiai molekulák, melyek tudományosan és klinikailag a Rhodiola rosea aktív hatóanyagainak bizonyultak, a rosavin, rosin, rosarin, rhodiolin, szalidrozid nevű polifenolok és ez utóbbi aglikonja, p-tirozil. Számos, Rhodiola nemzetséghez tartozó növény tartalmaz szalidrozidot, többekközött a fehér fűzfa (lat. Salix alba); az örökzöld gyógynövény, rododendron is tartalmaz szalidrozidot, de rosavint nem.Kutatók szerint a Rhodiola kb. 200 fellelhető fajtája közül csak a Rhodiola rosea tartalmaz rosavint és ahozzá kapcsolódó fitokemikáliákat, a rosint és a rosarint, a szalidroziddal együtt. Tehát az összes különböző faj közül a Rhodiola rosea a biológiailag legaktívabb. Ezzel együtt nagyon fontos a Rhodiola rosea kivonatnak az aktív hatóanyaga, nevezetesen a rosavin és a szalidrozid szerint történő szabványosítása, mivel e két összetevő csak együttesen biztosítja a beígért hatást. Adaptogén növények Andrographis paniculata (Acanthacea)Arogyappcha (Trichopus zeylanius) Ashwagandha (Withania somnifera) Csicseriborsó (Cicerarietinum) Kínai magnólia (Schizandra chinensis) Dangshen (Codonopsis pilosula) Ginszeng(Panax ginseng)Aranygyökér (Rhodiola rosea)Hoppea dichotoma (Gentianacea) Leuzeacarthamoides Reishi (ganoderma lucidum) Szibériai ginszeng (Eleutherococcus senticosus) Tulsi (Ocimum sanctum)

Mitől olyan híres növény a Rhodiola? Tudományosan dokumentálthatások. 

A Rhodiola a következő tudományosan dokumentált vagy egészségügyi előnyökkel rendelkezik: 

- Stressz- és depresszió ellenes hatás 

- A szívizom funkcióinak erősítése szívritmus-szabályozó kardioprotektív

- Az immunfelderítés javítása (daganatellenes hatás) 

- A kemoterápia káros hatásainak enyhítése 

- A sportteljesítmény fokozása

- A szellemi funkciók javítása 

- A szexuális funkciók harmonizálása mindkét nem esetén 

- A vércukor szabályozás harmonizálása.

- Májvédő hatás

- Erőteljes antioxidáns védelem sejtszinten 

- Az idős korral járó rendellenességek és betegségek megelőzése

- Stresszellenes hatások 

Harminc éves kutatómunka után tekintélyes mennyiségű bizonyíték gyűlt össze arra, hogy a Rhodiola Rosea adaptogén tulajdonságai által képes megelőzni a betegségeket. A Rhodiola Rosea egyik legfontosabb szerepe a stressz modulációja által a test homeosztázisának létrehozása. Ha helyre áll a homeosztázis, az immunrendszer és a hormonok szintje egyensúlyba kerül, és a potenciálisan káros vegyületek, mint pl. a glükokortikoidok, nevezetesen a mellékvesekéreg által termelt kortizol, az egészséggel össze egyeztethető szinten maradnak. A Rhodiola Rosea egyedülálló kiegyensúlyozó, stressz ellenes, immunvédő gyógynövényeknek tekinthető, mely megjavítja vagy visszaállítja a betegségekkel szembeni ellenállást, az immuntoleranciát és az immunfelderítést. 

- A Rhodiola Rosea hatása az immunrendszerre

Ahogy már korábban hangsúlyoztuk, a stressz erőteljesen elnyomja az immunrendszert, és tönkreteszi a különböző támadásokkal szembeni ellenálló képességét. Ez adhat magyarázatot arra, hogy a stressz miként volt képes ilyen pozíciót kivívni magának a modern társadalomban: legyengítette az immunrendszer ellenállását (a potenciális támadók és a nem saját anyagok ellen), az immuntoleranciát (saját antigénjei iránt) és az immunfelderítést (a daganatellenes immunitást). Ezeknek az immunmechanizmusoknak a gyengesége lehetővé teszi, hogy az opportunista, degeneratív, autoimmun és rosszindulatú betegségek virágozzanak és „adót vessenek ki” szervezetünkre. Mint különleges adaptogén, a Rhodiola rosea a civilizációs betegségek, a növekvő stressz és a csökkent immunitás tökéletes ellenszere. Egyik legfontosabb szerepe a stressz módosításában az, hogy visszaállítja a szervezetben a homeosztázist. Ha a homeosztázis helyreáll, az immunsejtek is helyesen működnek, mivel az olyan szabályozó molekulák, mint a glükokortikoidok és az IFN-4, az egészséggel összeegyeztethető szinten maradnak. Röviden: a Rhodiola rosea egyedi kiegyensúlyozó, stresszellenes, immunvédő adaptogén gyógynövénynek tekinthető, amely jól illik a modern korban használatos gyógynövények listájára.

-      Rosszindulatú betegségek és a Rhodiola rosea

A sejtbiológia ismerete egyre szükségesebb a betegségek kórfejlődési mechanizmusainak megértéséhez. Bőséges mennyiségű információval rendelkezünk azt illetően, hogy testünk sejtjei többsejtű „társadalmi” szervezetként működnek. Ennek magját a celluláris kommunikáció, hétköznapi nyelvre lefordítva a „sejtek közötti beszélgetés” adja, vagyis hogy a sejtek miként hoznak létre, közvetítenek, fognak és értelmeznek számos, egymásnak adott jelet és üzenetet. A sejtek közötti kommunikáció minden sejt számára lehetővé teszi, hogy kijelölje sajátpozícióját és meghatározza különleges szerepét és funkcióját a csapaton belül. Mindezek a folyamatok döntő fontosságúak, mivel a teljes szervezet épségének fenntartása érdekében a sejteknek harmonikusan együtt kell működniük, megértést és „kémiai vonzódást” kell tanúsítaniuk egymás iránt. Amikor ez a párbeszéd elvész, a sejtek közötti párbeszéd (kommunikáció) összeomlik, és a sejtek vagy alkalmazkodnak (gyakran működésük módosulása árán), vagy hajlamossá válnak az elszigetelődésre, a működési zavarokra, sérülésekre, sőt a pusztulásra is. Sejtek milliárdjait veszítjük el nap mint nap, ezek pótlásáról egy különleges, mitózisnak nevezett sejtosztódási folyamat gondoskodik. A mitózis jellemzője, hogy a „szülő” sejt két, teljesen egyforma „leány” sejtté osztódik. A sejtosztódás legfontosabb folyamata egy nagyon nagy és komplex molekulának, genetikai tulajdonságaink hordozójának, a dezoxi-ribonukleinsavnak (DNS) a replikációja. A DNS az emberiség evolúciója során létrejött örökségünk, mely felcsavarva és összepréselve egy kettős spirálon helyezkedik el. A genetikai anyag eredeti, teljesen egyéni összetétele minden élőlény esetében egy másik sejtosztódási mechanizmus, a mitózis által jön létre. Ez egy különleges mitózis melynek során a szülő DNS-einek összekeveredése és újraegyesülése szinte végtelen számú lehetséges módon mehet végbe, ami által egy teljesen megismételhetetlen egyedi individuum jön létre. A mitózis előre látható és szigorúan ellenőrzött a fent említett sejtek közti párbeszéd által szabályozott folyamatokon. Minden oldalon, ahol a sejt hozzáér a szomszédjához, létrejön az úgy nevezett „kontaktus gátlás”. Még fontosabb, hogy vannak gének, melyek serkentik a sejtosztódást, harmonikusan együttműködve azokkal a génekkel melyek elnyomják a replikációt; ezek az úgynevezett „daganatelnyomó” gének. Ezek a gének vagy megállítják a replikációs folyamatot, vagy kezdeményezik, hogy a sejt „öngyilkosságot” kövessen el az apoptosisnak vagy programozott sejtfalának nevezett folyamat által. Ez általában akkor fordul elő, amikor a DNS jóvátehetetlen károsodást szenved. A P53-as, szupresszornak is nevezett gén, avagy „a genóma őre”, a sejtosztódás elnyomásáról ismert. Nem specifikus endonukleázoknak nevezett sejtenzimek egész fegyvertára áll rendelkezésre,bmelyek folyamatosan megjavítják a DNS-t, ha az sérülést szenved. Rendkívüli mértékű antioxidatív tulajdonságai révén a Rhodiola nem specifikus hatást fejt ki a rákra, az előtt és az után is, hogy az „megvetette a lábát”. Aktív hatóanyagai részt vehetnek nem csak a szabadgyökök és mutagének káros hatásainak megelőzésében, hanem a DNS már megtörtént károsodásának megjavításában is. A Rhodiola roseáról azt is kimutatták, hogy képes gátolni a genetikai mutációkat. A Rhodiola rosea tökéletesen elnyomta a gyenge mutagének tevékenységét, és 80-92 százalékban csökkentette a közepesen erősekét. Ha a hagyományos terápiákkal kombinálják a Rhodiola roseát, nagyobb terápiás siker érhető el, a kemoterápia káros hatásainak kivédésében. Például a Rhodiola rosea az adriamycinnel párosítva nagyon hatékonynak bizonyult a daganatáttételek (metasztázis) ellen.

- A pszichofizikai teljesítmény

Súlyemelőkkel, birkózókkal és tornászokkal folytatott kísérletek során kiderült, hogy a Rhodiola rosea fokozza fizikai munkára való kapacitást, csökkenti a fáradtságot, és javítja az alanyok általános mentális és fizikai állapotát. A Rhodiola rosea más sportágak esetén is gyors teljesítmény javulást eredményezett. Többször kimutatták a Rhodiola rosea anabolikus hatásait, köztük a testtömegnövelését. A Rhodiola rosea növeli az izomban lévő fehérjék, az 
adenozintrifoszfát (ATP) és akreatinfoszfát szintjét. A Rhodiola rosea javítja a sportolók teljesítményét és állóképességét, fokozza az anabolikus folyamatokat (növeli az összehúzó izomrostok tömegét), lehetővé teszi az anyagcsere tartalékainak jobb kihasználását, javítja az általános közérzetet és a mentális éberséget.

-      Ezen felül a Rhodiola rosea javítja a memóriát és általában az intellektuális tevékenységet.

-      A Rhodiola rosea hatásos mindkét nem szexuális működési zavarai ellen.

-      Állatkísérletek során kimutatták, hogy a Rhodiola rosea hipoglikémiás hatást fejt ki, mind az inzulinszint növelése, mind a glukagon szint csökkentése által.

-      A Rhodiola rosea öregedés ellen is hatásos.

Konklúzió: Tudományos tényekre támaszkodva kijelenthetjük, hogy a Rhodiola rosea (aktív hatóanyagai révén) különleges gyógyhatással rendelkezik. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mint adaptogén sokkal hatékonyabb más adaptogéneknél, a Panax ginsenget, a szibériai ginsenget, a Shiandrát és az Araliát is beleértve. A Rhodiola rosea depresszióellenes hatásai bizonyítják erőteljesen adaptogén tulajdonságait. A Rhodiola rosea különleges adaptogén, melyet számos egyedi tulajdonsága messze a többi adaptogén fölé helyez. 

Mindent összevetve, a Rhodiola rosea segít abban, hogy hosszabb ideig és egészségesebben éljünk. 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír