Termékek Menü

Lábfej korrekciós tréning

Évek óta gerinctornát és gyógytornát oktatok és ez idő alatt többször láttam, hogy akiknek a gerincükkel, vagy az ízületeikkel baj van, a lábfejük is elég deformált állapotban van. A talp süllyedéses megbetegedései miatt kimozdul a helyéből a bokaízület, ezek után a térdízület, majd a csípőízület sem fog jól állni és ez a gerinc állapotára is hatással lehet. Sokszor a gerincfájdalom, derékfájás is visszavezethető a talpak deformitására. A bokasüllyedés súlyosabb formáinál a boka befelé fordul. Mivel az elváltozás az egész test statikáját megbontja, előfordulhat, hogy a betegnél előbb jelentkeznek térd-, csípő-, vagy gerincpanaszok. 

Sokan nem gondolnak a láb deformitására akkor, amikor fáj a fejük, hátuk, derekuk, pedig sokszor a fájdalom okát a lábon kellene keresni.

Lábfej fájdalom kínozza?
A következő elváltozások lehetnek:

 • Haránt és hosszanti boltozatok süllyedése – lúdtalp
 • Kalapácsujj
 • Bütyök
 • Talpi sarkantyú
 • Bokasüllyedés
 • Bőrkeményedés
 • Tyúkszem

A lábfej fájdalom túlterhelés következménye is lehet. Amikor jár, akkor testsúlya 1,25-szerese nehezedik a lábfejére. Futás közben azonban még jobban terheli a lábfejét. Futásnál a lábfejére nehezedő teher testsúlya 2,5-szerese is lehet. 

Mit javaslok?
Ha a „talpazatot” rendbe rakjuk, megszűnhetnek más ízületi és gerincfájdalmak is. 
Mit tehet lábfeje fájdalmának megelőzésére?
Jöjjön el a tréningre.

Amennyiben lábfej fájása most jelentkezik, és nem valamilyen betegség van fájdalma hátterében, akkor könnyen lehet, hogy a cipőjével van gondja vagy pedig megerőltette a lábfejét. Ilyenkor kényelmes cipő hordásával, lábfeje pihentetésével, illetve néhány általam szerzett gyakorlat otthoni használatával is megszüntetheti lábfájását.

Megszámolta már, hogy hányat lép naponta?
Biztosan nem. De nem is kell, mert mások már megtették ezt többször, és vannak erre adatok. Ha Önnek ülőmunkája van, és alig mozdul el az íróasztalától, akkor biztos kevesebbet lép naponta, de a felmérések szerint egy átlagos napon 8-10 ezer lépést is megteszünk.

Kiket várok?
Gyermekeket – 14 év alatt szülővel, felnőtteket, sportolókat, várandós kismamákat, időseket.
Akkor is jöhetsz, ha még nincsenek fájdalmaid és egészségesek a lábaid. Mert ezt az állapotot meg is kell őrizni!

A tréningre egyszer kell eljönni. Az itt tanult anyagot viszont otthon rendszeresen kell végezni.

 

Melyek lehetnek a lábfej fájdalom okai?

Nagyon gyakori oka a lábfej fájdalomnak a divatos, ám kényelmetlen cipő. A lábfejét összeszorító szűk, keskeny orrú cipő, főleg akkor, ha még magas sarka is van, könnyen deformálhatja a lábfejét.

Egy keskeny orrú, szűk cipő satuba szorítja a lábfejét, és megnyomorítja a lábujjait. A magas sarok még vádli izmait is megrövidíti. 

Aszfaltozott utak sem tesznek jót a lábfejének. 

Az ember lába és lábfeje a mozgáshoz lett kifejlesztve. Káros lehet lábfejére az állandó egy helyben állás. A vendéglátásban a pincérek és szakácsok, az egészségügyben ápolók is gyakran szenvednek lábfejük fájdalmától. 

A másik véglet az ülőmunka. Ha nem mozgatja meg rendszeresen mindennapi elfoglaltságai közben nem használt izmait és ízületeit, akkor ez a gyakori derék, hát és vállfájdalmak mellett lábfeje deformitását is okozhatja. Mozgásra tervezett lábai nem az íróasztala melletti szék koptatására lettek kitalálva. Ezt a fájdalmak jelezni fogják majd.

Mozgásszegény életmódunk gyakori következménye az elhízás, amelytől a lakosság kétharmada szenved. Az állandóan cipelt plusz kilók is olyan túlzott terhet raknak az általában edzetlen lábfejre, amelyet deformitások nélkül nem képes hordozni hosszú évtizedeken át.

A lábfejre nehezedő túlzott vagy egészségtelen terhek mellett még az évek múlása is elősegíti a lábfejjel kapcsolatos panaszok kialakulását. Az évtizedek alatt a lábfej hosszboltozata és keresztboltozata is süllyed, és a talp egyre szélesebb lesz. A fiatal korban feszes és rugalmas bőr a zsírszövetek megcsappanásával szárazzá és töredezetté válik.

A túlterhelés mellett különféle betegségek is okozhatják a lábfej fájdalmát, például az érszűkület vagy a cukorbetegség.

A lábfej dagadását okozhatja:

 • megerőltetés,
 • ízületi gyulladás,
 • visszeresség vagy akár
 • trombózis is.

Mik lehetnek a lábfej fájdalmak leggyakoribb típusai?

Lúdtalp
A talpfájdalom leggyakoribb oka a láb túlterhelése miatt kialakuló lúdtalp. Ha a lábfejben található szalagok lazák, és az izmok gyengék, akkor a hosszboltozat a lábfejet ért terhelés hatására lesüllyed, és ezzel együtt a sarokcsont kifelé, a belső boka pedig befelé fordul. Ennek a lábfej deformációnak egyenes következménye talp belső élének lelapulása, a talajhoz való közeledése.

Bütyök
Gyakran előfordul a nagylábujjon kialakuló deformáció, a bütyök. Ilyenkor az öregujj a többi lábujj felé hajlik, és ez a nagylábujj tövénél csontkinövést okoz. A bütyök kialakulásának is az egyik leggyakoribb oka a túl szoros cipő, amely állandóan nyomja a lábujjat, és emiatt a nagylábujj elfordul a többi lábujj felé.

Nemcsak a nagylábujj tövénél alakulhat ki fájdalmas csontkinövés, hanem a többi lábujjon is, ha azok a kényelmetlenül szűk cipőben nem tudnak megfelelően kiegyenesedni, és a lábujjakat állandóan nyomja a szűk cipő. Gyakori veszély ez a magas sarkú cipők viselésekor, mert ezekben a cipőkben a testsúly jelentős része a sarokról áttevődik a lábujjak alatt lévő talppárnára, és ha emellett a kényelmetlenül szűk magas sarkú cipőben még nyomódnak is a lábujjai, akkor a lábujjperc csontok még jobban összepréselődnek. Ha az egyébként is vastagabb ujjperc csontok még nem is tudnak kiegyenesedni a szűk cipő orr részében, márpedig a magas sarkú cipőkben ez a helyzet, akkor kialakul a kalapácsujj.

Tyúkszem
A szűk cipőben behajlított állapotban szorongó lábujjakat a szorító cipő dörzsöli, irritálja, és ez pedig még tyúkszem és bőrkeményedés kialakulásához is vezethet.

 

Érdeklődni lehet:
Villám Erika 30/985-9594 vagy erikavillam@gmail.com

Tartalomhoz tartozó címkék: szolgaltatas
Hidrogén
Forradalmian Új termék!
        
  Molekuláris Hidrogén
Kapcsolat

Margaréta Biobolt

6000 Kecskemét Margaréta u. 19.
(Széchenyi város, Margaréta otthonnál)
 
Villám Erika
Tel: +36-30/985-95-94
E-mail: erikavillam@gmail.com


Nyitvatartás:
H - P:
9.00 - 18.00-ig
Szo:
9.00 - 12.00-ig