Termékek Menü

Téli étrend 2. rész

2015. 07. 31. 13:14:06

Külön kell szólni a DÉLIGYÜMÖLCSÖK-ről, amelyet sokan vitaminpótlóként és élvezeti cikként elé helyeznek a nálunk honos gyümölcsöknek.

Nem véletlen az a nézet, amely szerint fő táplálékként csak azokat a gyümölcsöket, zöldséget hasznos fogyasztani, amelyeket a hazai föld megterem. Ennek biofizikai magyarázata az, hogy a sejtek osztódását, működését alapvetően befolyásoló BIOFOTONOK más információt tartalmaznak itt Magyarországon, mint azokban az országokban, ahonnan ezek a növények származnak.

Azonban ez önmagában még nem jelent akkora gondot, mint az, hogy a szállítás és tárolás miatt a gyümölcsöket éretlenül szedik le, az érési folyamatot vegyszerekkel leállítják, majd a célállomáson szintén vegyszerrel beindítják.

Így KÉNYSZERÉRÉS következik be, ami semmilyen szinten nem egyenértékű a napfény hatására bekövetkező természetes állapottal.

A vitaminok ilyenkor nem alakulnak ki, tehát a korán leszedett gyümölcsök egyáltalán nem vagy alig tartalmazzák azokat! A vegyszerek diffúzió útján bekerülnek a gyümölcsbe (a héjában különösen sok halmozódik fel(!)--ne használjuk étkezésre!), és felesleges pluszterhelést adnak az adalékanyagoktól amúgy is szenvedő szervezetünknek.

Ezen okok miatt a déligyümölcsök fogyasztása csak ritkán és kis mennyiségben javasolt.

Kiemelkedően fontos közülük a CITROM.

A legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs az érett citrom. Sajnos ilyen nálunk ritkán kapható, az előbb említett okok miatt. Talán a közelebbi (olasz, spanyol, görög) citromok között van még érett, nem vegyszerezett.

A citrom fontosabb tulajdonságai: a gyümölcs nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, ami természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, és szabályozó faktorként működik:

-a feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat, bomlástermékeket oldja, felold mindent, amit a szervezetből el kell távolítani

-ugyanakkor kivételes újjáépítő (regeneráló) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni.

MINDENKINEK AJÁNLOTT FOGYASZTÁSA, reggel éhgyomorra vagy fél órával a déli és esti étkezés előtt. Öntsünk egy kevés tiszta vizet pohárba, és sajtoljuk bele a citrom levét. Apró kortyonként, nyállal alaposan elkeverve igyuk meg.

Kevés mézzel édesíthetjük.

Ha vegyszermentes (vagy saját termelésű) citromhoz jutunk, annak a héja is igen jó.

A máj méreglerakódásait tisztítja, féreghajtó és puffadásgátló hatása van.

A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.

Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amikor a citrom ne segítene. A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. A citromlé jó bőrápoló szer, mandulaolajjal elegyítve.

Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást.

A citrom préseléséhez lehetőleg üveg vagy porcelán prést használjunk (a műanyag és a fém prések csökkentik a citrom természetes értékeit).

Tartalomhoz tartozó címkék: hír