Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A köles

A köles

2015. 07. 31. 13:18:00

A köles a legősibb termesztett gabonaféle. Népszerűségét annak köszönheti, hogy rendkívül tápláló, könnyen és gyorsan elkészíthető. Bár Ázsiában és Afrikában jelenleg is mindennapos eledel, Európában sajnálatos módon a kenyérgabonák megjelenésével lecsökkent a fogyasztása.

Természetes gyógyszer

Rendkívül egészséges, hiszen lúgos kémhatású, teljes értékű fehérjéket, valamint értékes telítetlen zsírsavakat és kevés keményítőt tartalmaz. Könnyen emészthető. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Szépítő gabona: fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. Mindezt magas kovasav tartalma biztosítja A népi gyógyászat szerint a köles rendszeres fogyasztásával megelőzhető a megfázás, influenza és a bronchitisz. Erősíti a látást, kiváló savtúltengésnél. Vashiány gyógyítására is ajánlott: napi 100 g köles fogyasztása a napi vasszükséglet közel 50%-át fedezi. Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma elősegíti a máj regenerációját. Könnyen emészthető, alacsony a keményítő tartalma, s emésztésekor nincs gázképződés. Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot. Sok szilíciumot tartalmaz, ezért fokozza a szervezet védekezőképességét. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, B karotint, B1 és B2 vitamint. Magas a fűtőértéke, emiatt a téli időszakban kifejezetten javasolt a fogyasztása. Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.

A köles fogyasztása

Főleg kásaként népszerű, ám készíthető belőle kenyér is, búza- vagy rozsliszttel keverve. Felhasználható még lepény- és palacsintasütésre vagy ételek sűrítésére. A kölest köretnek ugyanúgy kell elkészíteni, mint a rizst: egy adag kölest háromszor annyi vízben felteszünk főzni. Amikor a víz felforrt, ízlés szerint sóval, zöldfűszerekkel ízesítjük, majd megkeverjük, és fedő alatt, lassú tűzön főzzük egészen addig, amíg az összes vizet fel nem szívja (kb. 20 perc). Utólag is hozzákeverhetjük a párolt zöldséget. Édesen is készíthető, mint pl. a tejbegríz, vagy tejberizs.

Felhasználása:

Elkészíthető sós/zöldséges változatban vízben megfőzve, vagy tejben, mézzel édes köleskásaként is. Töltőanyaga lehet káposztának, hurkának; vagy édes változatban rétesnek. Felhasználás előtt ajánlott a jól megmosott kölest előző este beáztatni, s áztató vizet főzés előtt leönteni.

Receptek:

Zöldséges köles: pirítsunk meg olivaolajon 1 fej apróra vágott vöröshagymát, tegyük bele a szeletekre/csíkokra vágott zöldségeket ( paprika, cukkini, padlizsán ). Fűszerezzük borsikával, kakukkfűvel, fokhagymával. Öntsük fel kb. 1 dl vízzel és kavargatva adjunk hozzá kb. 10 dkg kölest. Sózzuk és lefedve pároljuk puhára. 

Krumplis köles: Olajon pirítsuk üvegesre a felaprított hagymát, majd adjuk hozzá a jól megmosott kölest. Rövid ideig pirítsuk együtt és öntsük fel kétszeres vízzel. Sózzuk, fűszerezzük, végül rakjuk bele a felkockázott krumplit. 

Szendvicskrém kölesből: A kölest (50g) megmossuk, sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A túrót (250gr) villával összetörjük, sózzuk, finomra vágott petrezselyemzölddel, őrölt köménnyel ízesítjük, és végül összedolgozzuk 1 pohár kefirrel, illetve a kölessel.

Kölespástétom: 15 dkg kölest fél liter vízben megfőzzük. Hagyjuk kihűlni, de még melegen hozzákeverjük a következőket: apróravágott vöröshagyma, 1-2 gerezd felaprított fokhagyma, 1 tk. pirospaprika, 5 dkg vaj, 5 dkg biokolbász.

Kölespuding: Fél liter vizet összekeverünk fél liter tejjel, s ebben megfőzzük a kölest. Tűzről levéve hozzáadunk 70 g vajat, 2 dl tejfölt, 2 csomag vaníliáscukrot, ízlés szerint mézet. Jól összekeverjük, kis tálkákba hidegen tálaljuk. Gazdagíthatjuk friss/ aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, kakaóval.

Kölessüti: Kis tepsibe szórjunk a kölest (1 rész). A meleg vízben (3 rész) feloldott mézzel öntsük fel a kölest. Gazdagíthatjuk aszalt gyümölcsökkel, dióval. Előmelegített sütőben takarék lángon addig sütjük, amíg a vizet fel nem szívja a köles. Ha kihűlt, akkor szeletelhető. Melegen köleskásaként fogyasztható.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír