Termékek Menü

Mert a cukorbeteg élete csupa tilalomfa

2015. 07. 31. 14:03:39

A karácsonyi diéta kapcsán jutott eszembe, milyen nehéz a diabétesszel együtt élni. A cukorbeteg élete csupa tilalomfa. Nem ehet azt, amit akar, akkor, amikor akar és amennyit akar. Orvosától egyebet se hall, mint hogy még mindig magas a cukorszint, biztos nem tartja a diétát, nem mozog eleget. Fogyjon le, szokjon le a dohányzásról, alkoholról, járjon kocogni és ne egyen édességet.

A diabétesz a metabolikus szindróma egyik betegsége, mely kifejezés azt jelenti: anyagcsere-rendellenesség tünetegyüttes. A cukorbetegség mellett például a magas vérzsír szint is része ennek a betegségnek. Kialakulását a túlsúllyal, a mozgásszegény életmóddal, a helytelen táplálkozással magyarázzuk. Vagyis valójában a beteg tehet róla, hogy megbetegedett, gondoljuk. Kétségtelen, ezeknek a tényezőknek komoly szerepük van a betegség kialakulásában.

Vannak azonban más tényezők is. Sokszor hallom betegektől, hogy valamilyen érzelmi megrázkódtatás, haláleset, munkahely elvesztése, nagy betegség, műtét után alakult ki a cukorbetegség. Az anyagcsere felborulásának tehát az egészségtelen táplálkozás és a helytelen életmód mellett más, lelki oka is lehet.
Ezért nem helyes a beteg embert ostorozni és bűntudatát kelteni. Orvosnak, családtagnak inkább a bátorítás és együttérzés üzenetét kell küldeni feléje.

Tagadhatatlan, minden ember sokat tehet saját egészsége érdekében. A kezeletlen cukorbetegség halálos szövődményekhez vezet, a kontrollhoz pedig nem elég az orvos, az inzulin, a tabletta. Sajnos igen, diétázni kell, mozogni, leszokni, abbahagyni és elkezdeni.

A karácsony a nagy evések időszaka. Utólagos koplalás helyett a megelőzés bölcsebb választás. Hogy ne szabaduljon el a cukorszint, adok néhány jó tanácsot:

  • A nagy étkezések kezdődjenek könnyű salátával vagy mártogatós nyers zöldségekkel, így kicsit megtelik a gyomor, nem vetik rá magunkat a nehezebb fő fogásra.
  • Levesnek könnyű zöldséglevest, köretnek párolt zöldségeket válasszanak.
  • A halételeknek szerencsére van karácsonyi hagyománya, de a zsíros ponty helyett vegyenek inkább soványabb halfajtákat, mondjuk pisztrángot, és fóliában párolva fogyasszák. Például: tegyék alufóliára a közepes méretű halat, fűszerezzék pici sóval, citromlével, kevés fekete borssal, ízlés szerint zöld fűszerekkel (zsálya, kakukkfű, rozmaring), gondosan zárják be a fóliát és helyezzék meleg sütőbe 15-20 percig kell sütni.
  • Ha nem tudják megállni, hogy édességet fogyasszanak, a desszert legyen párolt gyümölcs, kompót vagy például sült alma. Utóbbit ízesítsék fahéjjal, aminek önmagában is vércukorszint csökkentő hatása van.
  • Étkezések között ne nassoljanak, ha túl nagy a kísértés, kapják fel a kabátot és tegyenek egy rövid sétát.
  • Napi 15 perc torna ébredés után, egy rövid séta a környéken amúgy is sokat segíthet.
  • Egyenek lassan, jól megrágva minden falatot. Így emésztésük is jobb lesz és hamarabb csökken az éhségérzetük.
  • Cukros üdítők fogyasztása mindig tilos: helyette igyanak gyógyteákat. Az erdei szeder, a csalán, a gyermekláncfű gyógynövények csökkentik a cukorszintet. Víz helyett, naponta több csészével is ihatnak belőlük.
  • Végezetül mérjék naponta testsúlyukat és naponta akár többször is cukorszintjüket. Nagy hatásuk van a számoknak az ember önfegyelmére.

Receptek helyett még egy megfontolandó tanács: bármit is esznek, keveset egyenek belőle...

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Hidrogén
Forradalmian Új termék!
         
  Molekuláris Hidrogén
Kapcsolat

Margaréta Biobolt

6000 Kecskemét Margaréta u. 19.
(Széchenyi város, Margaréta otthonnál)
 
Villám Erika
Tel: +36-30/985-95-94
E-mail: erikavillam@gmail.com


Nyitvatartás:
H - P:
9.00 - 17.00-ig
Szo:
9.00 - 12.00-ig