Termékek Menü

A gyógyteázás 7 legfontosabb szabálya

2019. 02. 12. 16:21:27

A gyógytea készítésnek és ivásának vannak szabályai, amiket sokan nem tartanak be. Mert nem tudják mik a szabályok, vagy "amúgy" kényelmesebb. Most felsorolom neked az általam legfontosabbnak tartottakat. A gyógyteákra "kihegyezve".

1. szabály
Csak kerámia vagy üveg teáskannában, bögrében készíts teát!  A fém- és műanyagbögre (akár az ízlelőbimbóiddal is érezhető a különbség) nem jó. A víz forralása lehetséges rozsdamentes teáskannában vagy zománcos edényben is, de a teafüvet ne ebbe tedd bele! Kerüld a fémek használatát, mert csökkenti a tea összetevőinek hatását.

2. szabály
Kerüld a filteres teákat! A filterből kioldódó ragasztó és színezőanyag, a filter bevonásához használt epiklórhidrin nevű mérgező anyag  és az alumínium tűzőkapocs rontja a tea ízét, ráadásul az egészségednek sem tesz jót.

3.szabály
Az elkészítés módja teafüggő! Különböző jellegű gyógynövény teákat különböző módon kell elkészíteni. Gyógyhatásuk és élvezeti értékük csak ekkor lesz az elvárt.

Forrázás, 5-15 perces áztatás: ilyenek a levélből, virágból és hajtásvégből készült teák. Ha ott felejted és 1 óránál tovább ázik, akkor mindenképpen csinálj friss teát! Ne csak melegítsd a vizet, hanem forrald 2-3 percig, így a klór nagy része éltávozik és a keményebb víz is lágyul. Ne használj nagy ásványi anyag tartalmú palackozott ásványvizet és "bubis" vizet.
Forralás 5-10 percig: ezek általában a gyökérből, termésből, kéregből, ágból készült teák. A forraláshoz lehetőleg üvegedényt használj, estleg zománcozottat, de az utóbbi esetben ezt az edényt csak teafőzésre használd, ne főzzél benne semmi mást!
Áztatás 5-10 órán át: ilyenek a C-vitamint tartalmazó teák pl. csipkebogyó és a nyálkát tartalmazó teák pl. lenmag, mályva. Az áztatás történhet langyos (max. 40 fokos) vizben is és használj kerámia vagy üveg kannát, edényt.

4. szabály
Ne használj kristálycukrot! A sok cukor fogyasztása bizonyítottan káros az egészségre és rontja az igazi natúr ízélményt. Ha mégis valamivel  édesíteni akarod, használj mézet. Így ráadásul a különböző tea-méz párosítások növelhetik is a kivánt gyógyhatást.  Viszont fontos, hogy a mézet csak max. 40 fokos langyos teába tedd bele, mert felette károsodnak a méz bizonyos összetevői.

5. szabály
Csak 100% natúr citromlét használj! Mármint ha egyáltalán használsz. Ha élvezeti teaként iszod, akkor  szóba jöhet. De vigyázz! Az üzletben kapható olcsóbb citromlék sosem láttak citromot, vagy tele vannak tartósítószerrel. Keress 100%-os,  minden adaléktól mentes citromlét (elég ritka), vagy vegyél citromot. De a citrom héjával is vigyázz, mert többségében vegyszerekkel, érlelőkkel, gombaölőkkel kezelik! Ha a héját is akarod használni, vegyél bio citromot. Itt is várd meg, amíg a tea 40 fok alá hűl. Nem kell hőmérő, ha "lazán" iható a tea, akkor megfelelő a hőfoka.

6.szabály
Frissen idd a teát! Lehetőleg. Így a legjobb az ízélmény és az elvárt hatás csak így jelentkezik. Persze ha kirándulsz, néhány órára tehetsz a kulacsodba kedvenc frissítő gyógyteádból, rosszat nem teszel vele. De miután hazaértél, a maradékot öntd ki és csinálj frisset.

7. szabály
Tartsd be a gyógyteák különféle fogyasztási szabályait! Van, amelyiket éhgyomorra reggel, van, amelyiket étkezések után 20-30 perccel kell fogyasztani. De vannak napközben kortyolgatható teák és vannak este fogyasztandók. Van, amelyiket csak kúraszerűen, vagy egy héten néhányszor, van, amelyiket akár folyamatosan ihatsz. Mindig járj utána, milyen teát mikor és hogyan kell fogyasztani!

forrás: https://www.mezbarlang.hu/-a-teazas-3-legfontosabb-szabalya-290

Tartalomhoz tartozó címkék: hír