Termékek Menü

Lizin, a csodálatos aminosav

2015. 07. 31. 13:48:09

Az egész világnak nagy szüksége van a lizinre. Ez az esszenciális aminosav hiányzik a gabonáinkból, hiányában viszont sem az állatok, sem az emberek nem maradhatnak egészségesek. Az állatok takarmányába mindenütt beleteszik a világon, élelmiszerekben elsősorban Japánban alkalmazzák, de már hazánkban is gyártanak emelt lizintartalmú kekszet.

A lizin alkalmazása a humán orvoslásban akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy gátolja a herpes simplex vírus szaporodását. A herpesz vírusa - mint egy beépített ügynök - rejtőzködik az idegrendszerben arra várva, hogy támadhasson. Általánosságban az immunrendszer legyengülése, a szervezetbe jutó méreganyagok, fogászati kezeléskor a régi amalgámtömésekből kijutó kis mennyiségű higany, a nehezen emészthető zsíros ételek, nyáron a túlzott napozás, nőknél a menstruáció által kiváltott legyengült állapot beindítja a vírus szaporodását.

A lizin „herpeszstop" hatásúnak bizonyult, azaz abban a fázisban állítja meg a herpesz tüneteinek kifejlődését, amikor elkezdik a szedését. Az égető érzés megjelenésekor 1-2 grammot bevéve, a kellemetlen tünetek 5-10 percen belül megszűnnek.

A lizin fontos szerepet játszik a kollagén felépítésében, ezért gyorsítja a bőr és az izmok regenerálódást is. Linus Pauling, a kétszeres Nobel-díjas kémikus szívbeteg emberek kezelésében nagyon sikeresnek találta a C-vitamin és lizin kombinációját.

Lizinnel a vírusos megfázás is enyhíthető, sok esetben szinte egyik napról a másikra megszünteti a tüneteket.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír