Lizin, a csodálatos aminosav
Az egész világnak nagy szüksége van a lizinre. Ez az esszenciális aminosav hiányzik a gabonáinkból, hiányában viszont sem az állatok, sem az emberek nem maradhatnak egészségesek. Az állatok takarmányába mindenütt beleteszik a világon, élelmiszerekben elsősorban Japánban alkalmazzák, de már hazánkban is gyártanak emelt lizintartalmú kekszet.
A lizin alkalmazása a humán orvoslásban akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy gátolja a herpes simplex vírus szaporodását. A herpesz vírusa - mint egy beépített ügynök - rejtőzködik az idegrendszerben arra várva, hogy támadhasson. Általánosságban az immunrendszer legyengülése, a szervezetbe jutó méreganyagok, fogászati kezeléskor a régi amalgámtömésekből kijutó kis mennyiségű higany, a nehezen emészthető zsíros ételek, nyáron a túlzott napozás, nőknél a menstruáció által kiváltott legyengült állapot beindítja a vírus szaporodását.
A lizin „herpeszstop" hatásúnak bizonyult, azaz abban a fázisban állítja meg a herpesz tüneteinek kifejlődését, amikor elkezdik a szedését. Az égető érzés megjelenésekor 1-2 grammot bevéve, a kellemetlen tünetek 5-10 percen belül megszűnnek.
A lizin fontos szerepet játszik a kollagén felépítésében, ezért gyorsítja a bőr és az izmok regenerálódást is. Linus Pauling, a kétszeres Nobel-díjas kémikus szívbeteg emberek kezelésében nagyon sikeresnek találta a C-vitamin és lizin kombinációját.
Lizinnel a vírusos megfázás is enyhíthető, sok esetben szinte egyik napról a másikra megszünteti a tüneteket.