Termékek Menü

Mi okozza az infarktust?

2015. 07. 31. 14:11:57

Magyarországon egy ember esélye egy infarktusra 50%.

Az oka legfőképpen a koronaérben lerakódott rossz zsír, a plakk. Ez a spagetti vastagságú ér, ami a szívből a vért az izmokhoz vezeti, a lerakódás következtében elkezd elzáródni és egyszer csak szívrohamhoz vezet.

Ez nem jó hír. Az pedig főleg nem, hogy minden 4 magyarból háromnak, és napról-napra egyre többnek, valamilyen mértékben már elkezdődött ez a lerakódás.

A probléma komoly, de vannak páran, akiknek nem rakódik le. Az emberek egy csoportja nem kap infarktust, nem záródik el a koronaerük.

A fenti fele-fele esélyt lehet javítani. Hogyan?

Menjünk vissza egy kicsit az időben.

1952-őt írunk és egy belgiumi klinika bonctermében Dr. Picard professzor a tanítványai elõtt boncol egy halottat, majd a következő meglepő kijelentést teszi az 52 éves férfi mellkasának felnyitásakor:

"Visszatért!"

Mikor a csodálkozó hallgatók közül az egyik ilyedten megkérdezte, hogy ki tért vissza, a következőt mondta:

"A plakk… nézze csak a koronaerében a lerakódást. Ez az oka, hogy infarktust kapott. Régóta nem láttam ilyet. 1942-ben találkoztam vele, és azóta eltelt 10 év. A háború előtt az emberek ¾-ed részének volt lerakódása a koronaerében, akiket boncoltam, de ez nagyon gyorsan eltűnt. Az elmúlt 10 évben minden halottamnak tiszta és átjárható volt ez az artériája."

Dr. Picard és kollégái a következõ években azt figyelhették meg, hogy egy eltűntnek hitt betegség hogyan terjed el ismét és lesz a legáltalánosabb halálok, nem csak Belgiumban, hanem a fejlett világ szinte összes országában.

Miért tűnt el a plakk a háború során?

Azért, mert az embereknek nem volt pénzük drága ételekre. Nem volt hús. Nem volt tej és tejtermék. Katonák jöttek a farmokra és minden ilyet elvittek. Ami maradt az embereknek, az a gabonák, a zöldségek és a gyümölcsök. Szakszerû szóval: összetett szénhidrátok. Azok sem mindig bõségben.

Amikor eltűntek a zsírok… eltűnt a szívinfarktus is.

Beszéljünk ismét az esélyekről

Ugye az 50% kevés. Mivel lehetne ezt emelni? 

Miközben nagyjából mindenki egyet ért abban, hogy a telített zsírokban gazdag étkezés érelzáródáshoz segíti az embert, számtalan esetben látjuk, hogy hihetetlenülmagas zsírtartalmú étrenden élõ egész népcsoportokban ismeretlen az infarktus. Azeszkimók talán a legjobb példa, de említhetném a japánokat is. A szívinfarktus aránya sokkal kisebb, mint ahogy az elvárható lenne a zsírfogyasztásuk arányában. 

A kutatások kimutatták, hogy bizonyos zsírok jelenléte az étrendben védõ szerepet játszik az érelzáródás és a szívinfarktus kockázatában. 
Egyes hidegvízi halak olaja nagy mennyiségű Omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami éppen fordított mértékben, csökkentő hatással járul hozzá ehhez a káros folyamathoz.

Az omega-3 olajnak nagyon sok irodalma van. Olvasson róla, tegye be a saját étrendjébe és növelje az esélyét egy egészséges hosszú életre

Az eszkimókat, Grönland lakóit a Föld legtöbb húst fogyasztó népének tartják és mégis közöttük a legkisebb a halálos kimenetelű szívbetegségek előfordulása. Táplálkozási szokásaikat kutatva arra a következtetésre jutottak, hogy szinte kizárólag az Északi- tenger halait fogyasztják (lazac, makréla, hering). Ezek a halak növényi planktonokkal táplálkoznak, amelyek gazdagok Omega-3 zsírsavakban, ilyen formán az Omega3 zsírsavak a halzsír fő összetevői. A hal olyan anyagokat tartalmaz, amelyek értékesek az ember egészségére. Tehát a titok a hal húsában rejtőzik.

A "rossz" koleszterin (LDL) a vérükben nagyon alacsony, a hasznos (HDL) pedig igen magas.

Ki kell emelni azt is, hogy az eszkimók nem fogyasztanak finomított cukrot. Az eszkimók tápláléka gazdag EPA és DHA, valamint más halolajokban. A kutatások azt mutatták, hogy ezen tápanyagok fogyasztása 50%-al csökkenti a szív és érrendszeri betegségek megjelenését. Az Omega-3 zsírsavak hatásának mechanizmusa többszörösen jelentős. Mindkét sav - az Omega-3 összetevői - gátolja a trombociták felszaporodását, amivel csökken a vérrögök képződésének és a szíverek elzáródásának valószínűsége,ezzel megelőzve a szívinfarktust és az agyvérzést. Csökkentik a magas vérnyomást, védve az artériákat a lerakódások képződésétől. Biztos és ellenőrzött gátat szabnak az összesített vérzsírszint növekedésének (trigliceridek). A legújabb kutatások azt mutatták, hogy amennyiben csökken a finomított cukor fogyasztása, és 1000 mg Omega-3 zsírsav készítményt elfogyaszt - megelőzhetok a szívbetegségek és normalizálódik a triglicerid szint 75%-kal.

Sok kardiológus javasolja az Omega-3 zsírsavak szedését a szívaritmiánál, valamint megelőzésre, mégpedig lazacolajkapszulákkal és 350 mg magnéziummal + káliummal naponta, továbbá a finomított cukor teljes elhagyását az étkezésben. A magas vérnyomás tartós rendezésére az esetek 80%-ában a napi 1000mg halolaj alapú Omega-3 a káliummal és Q-10 koenzimmel együttesen, valamint cukrok nélküli általános diétával jó eredményeket mutat.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír