Termékek Menü

Propolisz - A méhek ajándéka

2015. 07. 31. 13:49:59

Mi a propolisz és honnan származik?
A propolisz illatos balzsamszerű anyag, melyet a növények, főleg a fűz és nyár rügyének ragadós váladékából alakítják át a méhek.

Természetes vegyület, 50-60 %-ban gyantaféléket és balzsamokat, 10-30 %-ban viaszt, 8-10 %-ban illóolajokat, 5-5%-ban virágport és kisebb mennyiségben még számos ismert és ismeretlen anyagot tartalmaz (Wallner, E. 1983., Ghisalbert, 1979.). A méhek fertőtlenítő, tartósító, gyógyító és építőanyagként használják. A kaptár kisebb-nagyobb réseinek betapasztásához és belsejének fertőtlenítéséhez használják.

A méhcsalád láthatatlan védelmét képezi a propolisz: egy erős, nagy mennyiségű propoliszt termelő családban gond nélkül elpusztítja a vírusokat és baktériumokat. Magas antioxidáns tartalma van: antibiotikumként működő (!), és hámosító hatású flavonoidokat valamint ferulasavat tartalmaz, de találhatóak benne a táplálék felszívódását segítő enzimek, aminosavak, B1, B2, B6, C, E vitamin és ásványi anyagok. 
A kaptáron kívül is sokoldalúan lehet használni a propoliszt, az emberi szervezetben is kihasználhatjuk hatását.

A biológiai és farmakológiai vizsgálatok szerint pusztító hatással van többféle baktériumra. (Lavia P. 1960). Bizonyos mérgeket semlegesít, regenerációs, dermoplasztikus, biostimuláns hatása van. A kokainnál háromszor, a novocainnál ötször jobb fájdalomcsillapító. Mikróba pusztító hatását fel lehet használni a fertőzések, gyulladások megelőzésében.

A propolisz legfőbb tulajdonsága, hogy a szervezet immunrendszerét erősíti, szükség esetén ezt egészíti ki, vagy egyes funkcióknál ezt helyettesíti. Gyerekeknél és időseknél a legfontosabb. Egyensúlyt tart fent, s az egészséges állapotot igyekszik visszaállítani és azt megtartani. Óriási előnye tehát a gyógyszerekkel szemben, hogy nem függeszti fel a szervezet természetes védekező rendszerét. Aktivizálja a gammaglobulint.

 A hazai propolisz gyógyhatását a Szegedi Orvostudományi Egyetemen vizsgálták és igazolták baktérium-, gombaellenes, gyulladáscsökkentő és helyi érzéstelenítő hatását. Hajszálér ellenállást növelő és regeneráló hatása jelentős.

Mikor használjuk?

erősíti az immunrendszert
természetes antibiotikum(szerű) és gyulladáscsökkentő, belső szervek lázas megbetegedéseinél 
- használható légcsőhurut és allergikus jellegű asztma esetében – torokgyulladáskor 
- vírus, baktérium és gombaölő, - használatos például influenza, herpesz és egyes bőrbetegségek ellen
- növeli az erek rugalmasságát
- segít megfázásos megbetegedések esetében
- vérnyomáscsökkentő hatású
- használják még fekélyek, vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére is, valamint
- sebgyógyításra, reumatikus bántalmakra, ízületi, derék -és gerincfájdalmakra

– gyomor vagy nyombélfekély esetén éhgyomorra                           

- prosztatagyulladás esetén    

– vese és májgyulladás esetén

– méhszájseb esetén

Kapszula 

A propoliszos kapszulát gyomor- és bél-bajokra javasolják - a gyógyszerekkel ellentétben ez nem károsítja a bélflórát!

További gyógymódok

Szemelvények dr. Szalay László: Méhdoktor című könyvéből

A következőket külföldi orvosok hatásosan alkalmazták (részletek a könyvben):

- propoliszos tampont helyezve a fül külső hallójáratába, a fül gennyes folyását 10-15 nap alatt meggyógyítja
- propoliszos végbélkúpot használtak dülmirigygyulladás teljes gyógyítására
- hüvelygolyókkal 80%-nál nagyobb százalékban gyógyítottak vele méhnyak-gyulladást
- gerincfájdalom, reumatikus bántalmak ellen 10%-os propoliszos krémmel kenegetjük esténként a beteg részt. A krémet bedörzsöljük, puha ronggyal bekötjük. A fájdalmat azonnal elmulasztja. 
- a kézen levő fertőzések ellen (pl. szálka) is hatásos
- lábgombásodást 25-40%-os krémmel néhány napig kenegessünk
- övsömörre hosszabb ideig 15%-os krémmel használatos
- tüdőgyulladásra 
- használták koponyalékeléskor, valószínűleg nagyban segítette a túlélést
- véraláfutás kezelésére 
- használják amputációknál, trombózisnál, vírusos agyvelőgyulladásnál, fehérvérűségnél, nőgyógyászati bántalmaknál 
- drazséban menopauzánál, korai öregedésnél, légző -és emésztőszervi gyulladásoknál, pszichikai zavaroknál 
- gyomorfekélyt (étkezések előtt 15 perccel) panaszmentessé tesz az esetek 90%-ban 2 héten belül!
- pörsenéses betegségeket 95%-nál teljesen meggyógyított egy kísérlet során, ahol krémmel vagy tinktúrával kenték a bőrt
- használják foghúzás után fájdalomcsökkentésre és gyógyításra
- amikor már semmi sem hat, a nyálkahártya leukoplákiáját (helyileg és általánosan alkalmazva, napi 50 csepp hideg tejben) a propolisz meggyógyíthatja 
- nőgyógyászatban hatékonyan használják: fehérfolyásos sarjadzás, hüvelygyulladás, méhnyak kimaródása, műtét utáni sebfertőtlenítés
egy kísérletben idegbeteg és agyérelmeszesedésben szenvedő betegeknek adtak drazsét. Egy hónap után nélkülözhetővé váltak az értágítók és nyugatók. Két hónap után jelentős javulás mutatkozott a figyelem és emlékezőképesség terén. 
Izomfájdalmaknál, lumbágónál, erős fejfájásnál, izomfeszülésnél, ízületi merevedésnél a betegek nagyrésze jelentős javulást érez propolisszal. Fájdalomcsillapítóként a kokainnál háromszor, a novokainnál ötször hatékonyabb.
- a mindig műtétre javasolt ínhüvelygyulladást pihentetve és napi 2-3x propoliszos kenőcsöt rákenve 2-3 hét alatt az esetek 80%-ban teljes gyógyulás várható 
- állítólag gátolja a rosszindulatú daganatok tömeges jelentkezését. Nagy reményt ne fűzzünk hozzá, mert erre bizonyíték egyáltalán nincs, de immunerősítőként mindenképp érdemes használni daganatos betegségnél. 
- herpeszre is ajánlott, sebeket pedig heg nélkül képes gyógyítani

Mindezek gyógyítása természetesen függ a szakszerű adagolástól, a propolisz felhasználási formájától, és a betegség pontos fajtájától is (pl. nem minden gombafajtát öl meg). 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír