Termékek Menü

Természet áldása Som gyümölcslé 1000ml

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
2.300 Ft
Egységár: 2.300,00 Ft/l

Leírás és Paraméterek

Természet áldása Som 100% gyümölcslé

A piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas maggal bélelt som éretten kellemes ízű. Igazi vad csemege. A som a középhegységek növénye, Magyarországon leginkább az erdőszéleken lelhető fel, mert a napos helyet kedveli, árnyékban nem terem gyümölcsöt.

Őshonos, régi kultúrnövény itt, amit helység és családnevek is igazolnak nálunk (Somló, Somlyó, Som, Somos, Csíksomlyó, Somló hegy, Szársomló stb.). Őshazája Közép- és Dél-Európa. Termesztése Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában jelentősebb, mint hazánkban. Általában 4–6 méterre növő som bokor, idős korában kisebb fa. Egy-egy példány 50–120 éves kort is megélhet. Forma és színgazdag gyümölcs (kerek, ovális, elliptikus, körte, bordó, viola, sárga, fehér, csíkos).  Lekvár, szörp, gyümölcslé, dzsem, kompót készíthető belőle.

Külcsín

A húsos som (Cornus mas) a somfélék (Cornaceae) családjába tartozó, egész Európában, így a Kárpát-medencében is elterjedt, 3-7 m magasra növő, védett cserje. Erdőszélek, kertek, parkok dísznövénye is a som. Már kora tavasszal megörvendeztet bennünket és megmutatja szépségét. Március elejétől, amíg a kerteket itt-ott hó takarja, és oly messzinek tűnik még a termékeny jó idő, a somnak már kinyílnak a színpompás, feltűnő apró sárga virágai. Szeptember közepétől érnek be az ízletes vitamindús gyümölcsei.  A termés érése után a som lombozata gyönyörű őszi színeket ölt, sárga, barna illetve vörös színben pompázik egészen az ősz végéig, így marad igazi színfoltja minden évszakban. Nemcsak a szemet gyönyörködteti és az egészségünkre van jó hatással értékes gyümölcse, de  faanyagából különböző használati tárgyakat, és kisebb bútorokat is készítenek.

Belbecs

Érdemes somlevet iszogatni, amikor csak megkívánjuk. C-vitamin tartalma 200 mg/100g körül van, karotinban gazdag. Savanykás-édes, fanyar ízű termése sok vitamint, cukrokat (fruktózt és glükózt), valamint almasavat, pektint, illat- és festékanyagokat tartalmaz. Kiemelkedően magas fenol- és kalciumtartalommal is rendelkezik. A som antioxidáns tulajdonságokkal is bír, így fogyasztását meghálálja majd a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival. A húsos som vad erdei gyümölcsfaj, amely már az ősidőktől fogva fontos szerepet töltött be az ember táplálkozásában. Ez a régebben első sorban gyógynövényként ismert gyümölcs, tovább színesítheti és gazdagíthatja a táplálkozásunkat, rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az egészséges és tudatos életvitel kialakításához.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Hidrogén
Forradalmian Új termék!
         
  Molekuláris Hidrogén
Kapcsolat

Margaréta Biobolt

6000 Kecskemét Margaréta u. 19.
(Széchenyi város, Margaréta otthonnál)
 
Villám Erika
Tel: +36-30/985-95-94
E-mail: erikavillam@gmail.com


Nyitvatartás:
H - P:
9.00 - 17.00-ig
Szo:
9.00 - 12.00-ig