Termékek Menü

Zsírbontás és zsírégetés

2016. 09. 07. 17:10:34

A lecitin szinte minden életfunkciónkban részt vesz, nélkülözhetetlen alkotóeleme a sejteknek, különösen a sejthártyának és az idegszövetnek. A lecitin az egyik összetevője azon fehérjéknek, melyek a vérben a zsírok szállítását végzik. Mivel a lecitin aktívan részt vesz a zsírsejtek lebontásában, kiemelkedő szerepet kap a testsúlykontrollban, fogyókúrákban vagy fogyasztó étrend-kiegészítőkben.

Ma már nem vitatott, hogy a lecitin elengedhetetlen az agysejtek növekedéséhez és optimális működéséhez. Hiánya többek közt memória zavart, fejfájást, ingerültséget vagy koncentrációs nehézséget okozhat.

A lecitin fő alkotóeleme két B vitamin származék, az egyik a kolin (B11 vitamin), a másik az inozit (B8 vitamin). Egyéb létfontosságú feladataik mellett, mindkettőjüket zsírégető és zsírbontó anyagként tartják számon, mivel megakadályozzák a májban a nagy mennyiségű zsír lerakódását.

 

Hogyan segíti a lecitin a fogyást, a zsírégetést?

Májunk egyik feladata a zsírok lebontása, hogy a szervezet energiaforrásként fel tudja azokat használni. Ha a zsírbontás nem megfelelő, a zsírok felhalmozódnak, avassá válnak, szabad gyököket termelnek, melyek aztán megrongálják a májsejteket. 

A májsejtekben lévő lecitin elősegíti a máj megfelelő működését, különösképpen segíti a zsírok anyagcseréjét; a zsírok szállítását, energiaként való felhasználásukat.



E mellett a lecitin segíti a zsírok folyékony állagának megőrzését. Ilyen módon a zsírok nem tapadnak hozzá az érfalhoz és az artériához, gátolva ezzel a vér áramlását. Azáltal, hogy feloldja a zsírt a vízben, s nem engedi, hogy hozzátapadjanak az artériához, a lecitin nagyban segíti a szervezet megfelelő szív- és érrendszeri működését.

Sokan egész életükben küszködnek a súlyproblémával. Az elhízás mögött gyakran gyenge májműködés áll. Amikor a máj rossz állapotban van, már nem képes megfelelően ellátni a feladatát, melynek egyik következménye a súlygyarapodás lesz, különösen a hasi tájon, narancsbőrként és a vizet visszatartva.

A máj megfelelő működése létfontosságú a zsír-, szénhidrát- és fehérje-anyagcserében, valamint a szervezetbe jutott mérgező anyagok, vegyszerek, gyógyszerek méregtelenítésében. Amikor a túlzott egészségtelen ételek (rossz zsírok, tartósított ételek, kész-ételek stb.) következtében a máj túlterheltté válik, nem tudja megfelelően lebontani a zsírokat, s nem tud megszabadulni a méreganyagoktól sem. A szervezet, hogy megvédje magát a méreganyagok romboló hatásaitól a mérgeket a zsírszövetekbe burkolva tárolja. Ajánlott lehet egy házilag elévegezhető máj méregtelenítés is.

A fentiekből láthatjuk, hogy mind az egészségünk, mind pedig fogyásunk szempontjából fontos odafigyelni a máj megfelelő működésére. Az extra lecitin bevitel ezért is fontos lehet.

 

A máj kulcsfontosságú a zsír-anyagcserében és a méregtelenítésben.
A lecitin elősegíti a máj megfelelő működését; a zsírok lebontását és szállítását.

A lecitin hatása, a szójalecitin jótékony tulajdonságai:

  1. A lecitin lebontja a zsírsejteket, s hozzájárul az optimális zsíranyagcseréhez;
  2. Megakadályozza, hogy a zsírsejtek lerakódjanak az érfalon, így csökkenti a koleszterinszintet;
  3. Tisztítja az érfalakat, és erősíti a szívizomzatot;
  4. Serkenti az agyműködést, a memóriát és a koncentrációs képességet;
  5. Enyhíti, illetve megszünteti az ízületi fájdalmakat, segíti az izmok regenerációját;
  6. Antioxidáns tartalma segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását;
  7. A lecitin továbbá egészségesebbé varázsolja a hajat és csökkenti a hajhullást.

Mely ételekben található lecitin?

A szójabab tartalmazza a legtöbb és legértékesebb lecitint, ezért a szójalecitin a lecitin egyik legjobb formája. (A tojássárgából is ki szokták még vonni a lecitint.) Amennyiben a lecitint nem vagy nem csak szójalecitin granulátum formában szeretnénk magunkhoz venni, hanem közvetlenül szójabab fogyasztásán keresztül is, érdemes odafigyelni arra, hogy a szójabab ne legyen génkezelt.

A lecitin megtalálható az alábbi ételekben (a teljesség igénye nélkül): szója, babfélék, lencse, borsó, máj, búzacsíra, teljes kiőrlésű búza, diófélék (földimogyoró, dió, mandula stb.), növényi magvak (pl. lenmag, napraforgó mag), kukorica és tojássárgája.

Érdekesség: a lecitin szó görög eredetű (lekithos), melynek jelentése 'tojás sárgája'.


 

Fontos tudnivalók a szójalecitin fogyasztásával kapcsolatban

A szójalecitinnek semmilyen káros hatása nem ismert, túladagolni nem lehet. 

A szójalecitin táplálékkiegészítőként való fogyasztása esetén (ami sportolásnál és testsúly-csökkentésnél különösen ajánlott lehet), érdemes odafigyelni arra, hogy a lecitint ne génkezelt szójából nyerjék.

A lecitin elősegíti a máj megfelelő működését, különösképpen segíti a zsírok anyagcseréjét; a zsírok szállítását, energiaként való felhasználásukat.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír